Το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης

Εικόνα
Η Ιερά Μονής της Αγίας Αικατερίνης στην Αίγινα, βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του δρόμου που ανεβαίνει προς την Μονή της Αγίας Τριάδος, του Αγίου Νεκταρίου. Η παράδοση λέει ότι εκεί υπήρχε ένα εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης και θαυματουργικά βρέθηκε η εικόνα της. Λέγεται ότι αυτό το εκκλησάκι το είχε ένας πολύ βλάσφημος και ότι το 1908 το αγόρασαν δύο καλόγριες. Σύμφωνα με την παράδοση όταν αγοράστηκε εκείνο το κτήμα δεν υπήρχε καθόλου νερό. Έσκαψαν λοιπόν 30 μέτρα, αλλά νερό δεν μπορούσαν να βρουν. Τότε, ένας αγιορείτης μοναχός έκανε παράκληση με της καλόγριες και κατέβασε την εικόνα μέσα στο πηγάδι και λιβάνισε μέσα στο ξεροπήγαδο. Το βράδυ κατά την διάρκεια της προσευχής, ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος και παράξενος κρότος και το μικρό μοναστηράκι σείστηκε από τα θεμέλια του. «Θύμωσε, είπαν, η Αγία γιατί την αφήσαμε μέσα στα χώματα και μας καταστρέφει». Μα το πρωί σαν κατέβηκε ο μοναχός για να βγάλει την εικόνα, βλέπει στα τοιχώματα του πηγαδιού χαραγμένο έναν Σταυρό. Είδε

Πτεροφάλαινα 14 μέτρων κοντά στην Αίγινα

Στη θαλάσσια περιοχή της Αίγινας ανακάλυψαν την προηγούμενη εβδομάδα την «εκθαμβωτική» εμφάνιση μίας πτεροφάλαινας μήκους 14μέτρων έλκοντας τους περαστικούς να στρέψουν το βλέμμα τους προς αυτήν. Η φάλαινα λοιπόν διέμεινε εκεί για δύο ολόκληρες ημέρες όπου τράφηκε και ξεκίνησε "ταξίδι" προς άγνωστη κατεύθυνση.
Το θηλαστικό εντοπίστηκε από εθελοντές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ενώ, για λόγους που σχετίζονται με την ασφάλεια του ζώου, το περιστατικό δεν δημοσιοποιήθηκε τις ημέρες που βρέθηκε. Όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου, η παρουσία της πτεροφάλαινας στον Σαρωνικό συνιστά σημαντικό γεγονός, καθώς πρόκειται για είδος που διαπλέει περιστασιακά τα εγχώρια ύδατα. Παράλληλα, αποτελεί απτή απόδειξη της σημαντικής βιοποικιλότητας της περιοχής.
Σύμφωνα με το «Αρχιπέλαγος», παρότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει πως οι ελληνικές θάλασσες και κυρίως το Αιγαίο φιλοξενούν τους σημαντικότερους πληθυσμούς θαλάσσιων θηλαστικών που έχουν απομείνει στη Μεσόγειο, τα κητώδη των ελληνικών θαλασσών εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό. Το γεγονός αυτό τα θέτει σε κίνδυνο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κοπανέλι η χειροποίητη δαντέλα

Εντοπίστηκε πυρομαχικό υλικό στην Αίγινα

Το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης